Плъхове. Унищожаване на плъхове, гризачи.

Плъхове. Унищожаване на плъхове и др. гризачи

Плъховете както и мишките спадат към разред Гризачи на клас Бозаиници. Още в древноста благодарение на пътуващите кораби плъховете, криейки се в трюмовете им се разпространили из цялото земно кълбо. В днешно време има над 100 вида плъхове, от тях у нас се срещат два вида сив плъх и черен плъх. Тези гризачи са много интелигентни животни и живеят в строга йерархия по между си. Когато бъде поставен препарат за унищожавне на плъхове, те изпращат плъх който буквално дегустира заложеният препарат. Ако ялият от препарата гризач, оцелее и другите плъхове започват да ядат.

Плъховете изграждат своите жилища най - често под земята. Изключитено интересен е фактът, че изграденото от плъховете жилище се състои от две помещения – едното е спалня, а другото забележете е тоалетна. Тази тоалетна е изградена в близост до помещението, където плъховете спят и представлява дупка в която интелигентните и добре организирани гризачи изхвърлят изпражненията си. Така тези напръв поглед обикновенни плъхове всъщност се оказват доста интелигентни и находчиви гризачи, откъдето идва и проблемът с унищожаването им.

Ето и малко информация за срещаните у нас сив и черен плъх. Тези гризачи стават полово зрели на 3-4 месечна възраст, като годишно могат да създадат от 2 до 5 поколения. Бременноста при тези плъхове е много кратка между 18 и 30 дни, което спомага за бързото им размножаване. Сивият плъх средно ражда около 8 малки, а черният – 7.

Сивият плъх е по известен като канален плъх. Той достига на дължина до 25 см, а теглото му варира между 150 и 600 грама. На цвят е сиво-кафев или тъмно сив като коремчето му е по светло. Сивият плъх плува много добре и обича да обитава мазета, складове, септични ями и канализации от където често пъти прониква в домовете на хората.

Черният плъх пък е по известен като корабен или покривен плъх. Този гризач е по дребен от сивият си събрат, като достига дължина до 21 см. и тегло от 100 до 300 грама. На цвят е по-тъмен от сивият плъх, а понякога е и напълно черен. Той е добър катерач и може да скача на височина до 1м. Предпочита да обитава таваните на жилищни сгради, цехове, складове, но понякога се среща и в лозовите насъждения.


Грешки при борба срещу гризачите.

Често срещани вреди от плъховете в къщи, офиси, складове и др. закрити помещения