Молци

Молци. Особености на молците. Какви места предпочитат молците за снасяне на своите яйца.

Молците са малки летящи насекоми. В света са познати повече от 15 вида молци, като най-разпространен вид е дрешният молец. Типично за ларвите на молците е да се хранят с естествени материали , като вълна, памук, кожа, но при някои видове нападат и синтетини материали, а понякога и тъкани с растителен произход.

Най-честата индикация за наличието на молци е когато при изваждането от гардероба на някоя дреха която не сте обличали скоро, откриете малки дупчици по материята. Факторите които спомагат за развиването на популация от молци са няколко, като най-важни са липсата на слънчева светлина и проветряване на помещенията. Иначе казано молците предпочитат за снасяне на своите яйца на места където е тъмно и непроветриво. Има и още една особеност най-добрата температура при която ларвите на молежа се излюпват за около 70-80 дни е около 30 градуса С.

Макар и малки по размер молците причиняват големи щети както в обикновенните домакинства, така и в по-големите складове и фабрики за платове. Заради това е добре да не ги подценявате и при появата дори и на един молец да взимате незабавни мерки за унищожаването на популациите им.Как да се предпазим от молците?