Сляпо куче

Сляпо куче. Защо сляпо и то куче? Малко известни факти за сляпото куче.

Сляпото куче спадат към разред Гризачи на клас Бозайници. Типичният ареал на разпространение на този подземен гризач са континентите Европа, Азия и някои части от Северна Африка. По света се срещат четири вида сляпо куче, а у нас за щастие само един – малкото сляпо куче, достигащо рядко дължина от 25 см.

Слепите кучета са типичен подземен обитател с къси крака, къса опашка и без зрение от където носят и името си. На размери достига от 30 до36 см. Много характерна особеност за сляпото куче са силно развитите му долни и горни резци благодарение на които прокопава своите подземни тунели. За целта си помага и с добре развитите си крайници, завършващи с закривени остри нокти. Космената покривка на слепите кучета е гъста и къса, а на цвят варира от кафява до тъмно сиво - жълтеникава.

Наистина “сляпото куче” е без зрение, но това не му пречи да нанася огромни щети на селското и горското стопанство, прогризвайки кореновата система на растенията. Негова любима храна са зеленчуците - картофите, чесъна, лукът, морковите, а също и луковиците на цветята, които обича да складира и окрива в своите подземия.


Интересни особености на сляпото куче

Методи за унищожаване на сляпо куче